Wednesday, October 13, 2010

CinTa ALLaH


 Ya Allah jika aku jatuh cinta , cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu , agar bertambah kekuatanku untukmenyintai-Mu . 
Ar-Rahman , jika aku jatuh hati pada seseorang , izinlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-mu , agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu .


Milikilah sebuah hati yg tak pernah membenci, sebuah senyuman yg tak pernah pudar, dan sebuah perhubungan yg tak pernah ada titik nohktah.

WAHAI WANITA SOLEHAH

"Duhai wanita s0lehah, jangan risau akan j0d0hmu kerana muslimin yang bijaksana tidak akan terpaut kepada wanita hanya kerana kecantikkannya, lirikan senyumannya, bicara manja yang menggoda, serta pujuk rayu yang bisa meruntuhkan iman kaum Adam... sesungguhnya lelaki adalah pemimpin kepada wanita. Andai belum sampai j0d0hmu, ketahuilah bahawa muslimin yang kau nantikan itu sedang membina sahsiah kepimpinan dirinya untuk memimpin dirimu... adapun pada wanita itu pasti ada kekurangannya... dan lelaki yang benar-benar layak pasti akan hadir untuk melengkapkan kekurangan itu..." may allah bless you

Ya Allah , dakaplah hatinya agar dia tak pernah rasa ingin meninggalkan-Mu walau dia ditinggalkan sekalian makhluk, kau bersihkan hatinya walaupun disekelilingnya dipenuhi coretan maksiat , kau sertailah langkahnya agar dia dituntun kejalan-Mu walau dihadapannya ditaburi duri2 yang menyakitkan peliharalah dirinya sebaik mungkin kerana hanya Engkaulah sebaik2 pemalihara .


Manusia memg tidak lepas dari kesilapan , hanya Rasullullah sahaja yang bersifat maksum , biarlah kesilapan mengajar erti kehidupan . Pengalaman tidak boleh dikaji , tetapi harus ditempuhi , jagnlah takut untuk berhadapan dengan ujian serta dugaan dari-Nya , kerana ujian itulah kelak akan menuntun kita kejalan yang diredhai-Nya . Allah maha mengetahui , redhailah segala ujian yang mendatang , janganlah kita sesekali menyoal kenpa ujian yang melanda diri kita , ingatlah ! ujian yang kita tempuhi hanya 1/3 daripada ujian2 yang ditempuhi oleh sahabat pada zaman Nabi . bersyukurlah kita seadanya . Duduklah dilandasan yang benar , ikutilah segala perintah-Nya , tinggalkanlah segala larangan-Nya , nescaya kita berada dijalan yang diredhai-Nya . salam ukhuwah .
lembut wanita kerana senyumnya,,,
cekal wanita kerana beraninya,,,
patuh wanita kerana kesetiaanya,,,
sabar wanita kerana imannya
kasih wanita kerana belaiannya,,,
...lemah wanita kerana airmatanya,,,
ikhlas wanita kerana simpatinya,,,
pendam wanita kerana cemburunya,,,
syg wanita kerana sikap keibuannya,,,
tanpa wanita LELAKI menjd lemah
kerana wanita jugalah lelaki menjadai kalah.....=)

10 ciri lelaki yang baik ;)))

Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini.

Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat ini.

10 sifat calon suami yang baik:

1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan.
2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.
3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya.
4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.
5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.
6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.
7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.
8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.
9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya.
10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan.No comments:

Post a Comment